^ Back to Top

Ministarstvo logo

LOGO

otvorena kapija baner

Наша кућа

   Те далеке зиме 1948. године, са корисницима из Ниша дошао је тадашњи управник Александар Митић. Димитрије Радојчић радио је као болничар, а Миодраг Миловановић и Матилда Коцић су чистили и кували. Њих четворо и тридесеторо старих - сигурно је било тешко.

   1952. године премештени су и остали штићеници из Ниша, тако да је дом у потпуности пресељен у Алексинцу и тада је имао укупно 44 људи на смештају. Оглас о регистрацији "Дома стараца" објављен је у Службеном гласнику СР Србије бр. 19 од 28. априла 1956. године, а 1965. регистрован је као "Дом за старе и пензионере" - Алексинац.

   1979. године Збор радника у проширеном саставу донео је Одлуку о изградњи Дома за старе и пензионере "Јеленац" у Алексинцу. Дом је добио име "Јеленац" по називу дела града где је лоциран, а овај део града је и најстарије насеље у њему. Ту је откривено праисторијско насеље. Ово име установа носи и сада, али од јуна 1992. године као Геронтолошки центар "Јеленац" - Алексинац, чији је основач Влада Републике Србије.

   Данашњи објекти Геронтолошког центра у протеклих педесет година неколико пута су реновирани, дограђивани и адаптирани.

Одмор у дневном боравку у Дому у Алексинцу

   Данас, Геронтолошки центар ''Јеленац'' Алексинац смешта 400 корисника. Корисници су смештени из преко 80 општина Републике Србије. 

   Свим корисницима, у обе радне јединице, обезбеђен је релативно висок ниво задовољавања основних животних потреба. Опремљеност установе је изузетно пристојна, собе су топле, опремљене функционалним намештајем и претежно су двокреветне и трокреветне, сем једне павиљонске собе у Радној јединици у Тешици.